Art Paris 2023 Fuarında iki Türk Sanatçı
Art Paris 2023 Sanat Fuarı ve 2 galeri 2 Türk sanatçısı
Sanatçı, başka ruhlarda uyuklayan hareket etme potansiyelini uyandırma gücüne sahip olan kişidir. Friedrich Nietzsche
Gördüğünüz eserler 30 Mart 2023 te Paris’te Grand palais de açılacak Art Paris sanat fuarından alındı
Art Paris: 25.ci yıl; Güçlü bir yıldönümü kutlaması olacak.
30 Mart-2 Nisan 2023 Grand Palais Ephemere’de 12:00-20:00 arası
Sergi iki ana konu üzerine kurulmuş. Birincisi Marc Donnadieu tarafından yönetilen ‘Fransız Sanatına Odaklanma’ diğeri ise Amanda Abi Khalil tarafından yönetilen ‘Sürgün: Mülksüzleştirme ve Direniş’.
25.ci yıl Art Paris sanat fuarı, modern ve çağdaş sanat dünyasını derinlemesine incelemeyi amaçlayan, yenilikçi bir sanat fuarı olarak karşımıza çıkıyor. Sanki ilkbaharın gelişini müjdeliyor, içimizi şenlendiriyor. 25 farklı ülkeden yaklaşık 134 galeriyi bir araya getiriyor. Katılımcıların %60’ı fransız galeriler, %40’ı ise uluslararası galerilerdir. Fuarda özellikle yeni galerilere ve yükselen yeteneklere odaklanan “Solo Show” bölümü dışında yeni yeteneklerin keşfedilmesini kolaylaştırma rolünü üstlenen ‘Promises’ yani ‘İstikbal vaadedenler’ bölümü var.
1999 yılında kurulan Art Paris, Julien Lecêtre ve Valentine Lecêtre’e ait aile işletmesi olan France Conventions tarafından organize edilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Rusya (2013), Çin (2014), Singapur ve Güneydoğu Asya (2015), Güney Kore (2016), Afrika (2017), İsviçre (2018), Latin Amerika (2019) ve İber Yarımadası (2020) gibi ülke ve bölgeleri misafir eden fuar bu yıl 4 gün sürecek ve Perrotin, Templon ve Almine Rech gibi dünyaca ünlü galerileri ağırlayacak.
Bizim için hoş sürpriz iki türk galerisinin katılıyor olması. Türkiye’yi bu yıl iki galeri Martch Art Project ve The Pill temsil ediyor. Martch Art Project 4 sanatçıyla; Sinem Dişli, Irmak Dönmez, Bence Magyarlaki ve Merve Morkoç la fuara katılıyor.
Küratör Marc Donnadieu şöyle konuşuyor;
Avrupa sınırlarında savaşların yapıldığı, totaliter devletlerin dünyanın çeşitli bölgelerinde mantar gibi çoğalmaya başladığı, kimlik çatışmalarının toplumları ve demokrasileri tehdit ettiği bu karamsar dönemlerde sanat ne yapabilir? İklim değişikliğine çözüm getirebilir mi? Cevap belki hiçbir şeydir belki de herşeydir.
Gelelim Fuardaki Türk sanatçılardan birine. Irmak Dönmez kimdir?
Irmak Dönmez (d.1987, İstanbul) Işık Üniversitesi Görsel Sanatlar BA , Işık Üniversitesi MFA, Resim dereceleriyle mezun oldu, Işık Üniversitesi’nde Sanat Teorisi doktorası okumaya başladı.
Danimarka Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde bir yıl doktora misafir araştırmacı olarak tez araştırmalarına ve sanatsal üretimlerine devam etti, bu süre zarfında ilk kişisel sergisini Kopenhag’da “Düşüncelerim Saçlarımı Kırıyor” adlı ile açtı.
2018 yılında İzlanda’da bir sanat konutunda altı ay çalıştı. Döndüğünde mezun olduğu Işık Üniversitesi’nde resim dersi vermeye başladı.
Kunsthalle Mannheim’ın “Anne” (2021) sergisine Cindy Sherman, Picasso, Yoko Ono, Henry Moore, Magritte, Schiele gibi sanatçıların yapıtlarının yanı sıra heykeli (Oedipus’un Doğum Günü Pastası) da eklenmişti. Bu eser halen müzenin kalıcı koleksiyonuna bulunuyor.
Ağırlıklı olarak biyopolitika, oedip/anti-oedip, bir fenomen olarak beden, toplumsal cinsiyet politikaları, feminist&queer kuram üzerine odaklanıyor.
Başlıca endişeleri, kadın bedenine atfedilen kutsallık, annelik, kuşatma, dizginleme ve besleme değerleridir. Dönmez, farklı şekillerde tüm yetişkin yaşamını kapsayan bir imge olan memenin, öznelliğinden bağımsız bir cinsel nesne olarak meta fetişizmiyle nasıl iç içe geçtiğini inceliyor. Seramik eserinin bir kısmını buraya aldık.
Gelelim diğer Türk sanatçıya; The Pill galeri ile fuara katılan Leyla Gediz (d. 1974, İstanbul ) St. George Avusturya Lisesi mezunu bir ressam. Londra’da Chelsea College of Art, The Slade School of Fine Art ve Frankfurt gibi önemli sanat merkezlerinde sanat eğitimi almıştır. İstanbula ve Lizbon arasında yaşayan Gediz yurt içi ve yurt dışında pek çok bireysel sergi açmış ve karma sergilere katılmış. Leyla Gediz 2007 yılından beri sergi küratörü olarak da faaliyet göstermektedir. Onun da bazı eserlerini buraya taşıyalım.
Her iki galeriye Martch Art Project ve The Pill e ve sanatçılarına Art Paris sanat fuarı sırasında başarılar diliyoruz.
Yukarıdaki Irmak Dönmez daha sergi sanatseverlere açılmadan VİP davetlilere yapılan açılışta satılmış eserlerinden bazılarını görüyoruz . Alt tarafta VİP açılıştan kareler.
Aşağıda ise Leyla Gediz’in eserlerini ve bağlı olduğu The Pill in fuardaki standını görüyoruz.
Fuarın tanıtım broşürü şöyle diyor; Güvencesiz bir denge çökmenin eşiğinde, bir yumurta kırıldı, paramparça oldu. Leylâ Gediz’in resimlerinde kasıtlı olarak sınırlandırılmış bir ton aralığı kullanan iki farklı zamansallık karşımıza çıkıyor: Bir olayın beklentisi ve onarılamaz bir felaketin şoku. İster önceden tasarlanmış ister beklenmedik bir acil duruma tepki olarak yer değiştirmeyle el ele giden iki duygu. Gediz’in incelikli bir gerçekçilik ve dikkatle düşünülmüş bir anlatımla karakterize edilen kompozisyonlarda sunduğu gündelik nesneler, hayatın küçük bilmeceleri, günlük rutinimizde bulunacak ipuçları, çözülmesi gereken bilmeceler için metaforlar olarak anlaşılabiliyor.