Beaujolais Nouveau (Yeni Beaujolais) Kasımın üçüncü perşembesi çıkar… Bu yıl 21 Kasım…

Beaujolais bölgesi , Fransa’nın doğusunda, Rhône-Alpes bölgesinin kuzeyinde yer alan ve Lyon ile Mâcon arasında uzanan bir şarap bölgesidir. Coğrafi olarak, Saône Nehri’nin doğusunda, Massif Central diye bilinen bölgenin doğu eteklerinde konumlanmıştır. Beaujolais bölgesi, özellikle kasım ayında piyasaya sürülen ve her yıl dünya çapında heyecanla beklenen “Beaujolais Nouveau” şarabıyla ünlüdür. Bu bölge, yumuşak, meyvemsi kırmızı şaraplarıyla tanınır ve başlıca üzüm çeşidi Gamay’dir.

Beaujolais’in kuzey kısmında, “Cru Beaujolais” olarak bilinen ve Morgon, Fleurie, Moulin-à-Vent gibi köylerde üretilen yüksek kaliteli şaraplarla tanınan on özel alt bölgesi bulunur. Bu alt bölgelerdeki şaraplar daha yoğun, karmaşık ve yıllandırılabilir nitelikte olup, “Beaujolais Nouveau”dan farklı olarak genellikle daha uzun bir fermantasyon sürecinden geçirilir.

Beaujolais şaraplarının üretildiği coğrafyada genellikle granit, kil ve kumtaşı gibi mineraller açısından zengin topraklar söz konusudur.

Beaujolais nouveau şaraplarının taze taze içilmesi ve bekletilmemesi gerekir. Kasımın üçünce perşembesi çıktığını başlıkta belirtmiştim. Peki, saat kaçta çıkar onu merak edenler de olabilir. Saat tam 00:00 da yollara düşer. Bu sene tarih 21 Kasıma düşüyor. Beaujolais nouveau nedir?, tarihçesi nasıldır? isterseniz biraz inceleyelim.

Beaujolais nouveau, 19. yüzyılda doğmuştur, ancak ticaret hacmi 1960’lı yıllardan itibaren patlama yapmıştır. XX. yüzyıldan itibaren bazı aracılar daha üzümler sıkılırken, fermantasyon başlar başlamaz  satın alırlar birkaç hafta içinde  Paris ve Lyon’daki kavlara, kafe ve restoranlara süratle satar ve tamamını bir kaç ay içinde tüketirlerdi. Şarapların fermantasyonu genellikle taşıma sırasında  tamamlanırdı.

Beaujolais nouveau’nun tarihi, düzenlemelerdeki değişikliklerle şekillenmiştir. Örneğin 1951’de Beaujolais Üzüm Yetiştiricileri Birliği, şaraplarını 15 Aralık’tan önce “primeur” olarak satma talebinde bulunmuştur. Bu talep, 13 Kasım 1951’de bazı apelasyon kontrole şarapların bir sonraki 15 Aralık’taki genel piyasaya açılışını beklemeksizin derhal ticaretine başlanabileceğini belirten idari bir kuralla  sonuçlanmıştır. Böylece, her yıl Kasım ayının üçüncü perşembesi piyasaya sürülen, resmi  Beaujolais nouveau efsanesi doğmuştur.

BEAUJOLAIS NOUVEAU ASLA BEAUJOLAIS’İN TOPLAM ÜRETİMİNİN YARISINI GEÇMEZ

Ticari hacimler 1960’lı yıllardan itibaren hızla artarak 1980’lerin ortasında yaklaşık 50.000 tona ulaşmış, ancak Beaujolais bölgesinin toplam üretiminin yarısını asla geçmemiştir. Her yıl 60 milyon kadar şişe üretilmektedir. “Primeur” şarabın hızlı bir şekilde hazır hale gelmesi, malolaktik fermantasyonun tamamlanmış olması, taze, canlı, aromatik ve meyvemsi bir karaktere sahip olması için üreticiler, yılın hasadına göre, en erken olgunlaşan bağları tercih etmekte, fermantasyon sürelerini kısa tutmakta (zorunlu olarak 10 günü geçmeyecek şekilde) ve üzümün  taze karakterini ve fermantasyonun özgün aromalarını ortaya koyan özel harmanları seçmektedirler.

Beaujolais’nin Japon çılgınlığı;

Saat farkı nedeniyle Beaujolais nouveau’yu ilk japonlar tadarlar ve çok kısa sürede gönderilen şişelerin hepsini tüketirler. Japonyada çok yüksek rakamlara satılabilen bu şaraplar, bir pazarlama harikası olup meyve suyu ile şarap arasında genç neşeli çok aromatik şaraplardır. Japonyada piyasaya sürülmesi genellikle festivallerle  kutlanır. Ancak Fransa’da, kolay içimli ve uzun süre saklanması gerekmeyen bu şarap, süpermarketlerde genellikle 10 € civarında satılır. Restoranda tadıldığında ise fiyatı 30 €’nun üzerine çıkabilir.