‘ÜÇÜNCÜ BAHAR’ DİNAZORLAR SİTESİ Mİ? YOKSA İDEAL BİR YAŞLILAR KÖYÜ MÜ? YA DA ÜTOPYA MI?
‘ÜÇÜNCÜ BAHAR’ DİNAZORLAR SİTESİ Mİ? YOKSA İDEAL BİR YAŞLILAR KÖYÜ MÜ? YA DA ÜTOPYA MI?
Ankara Fen Lisesi mezunu bir grup arkadaş iki binli yılların başında bir araya geldi ve olgunluk dönemlerini nerede, nasıl geçireceklerini düşünmeye başladı. Çocukları erken yaşlarında ülkenin, hatta dünyanın çeşitli yerlerine dağılıyordu, kendileri için onların hayatlarını zora sokmak istemiyorlardı. Ayrıca, ülkedeki ileri yaşa yönelik kurumlar yalnızca sayı ve kapasite açısından değil, nitelik olarak da yetersizdi. Bu yüzden “Bir ağaç gibi tek ve hür / ve bir orman gibi kardeşcesine” bir olgunluk dönemi yaşamak için yola çıktılar.
2015 yılındaki son duruma göre ortada AFL mezunlarını, yakınlarını ve dostlarını bir araya getiren 111 ortaklı bir kooperatif var. Arsa 2006 yılında alındı, 2007’de işletme binası inşa edildi, iki bin zeytin fidanı, 500 kadar meyve ve bir bağla faal haldeki tarım işletmesi sürekli gelişiyor. Konutlar ve sosyal tesisler için yerleşim projeleri hazır. 2016’da temeller atılarak inşaata başlandı. 2019’un hemen başında köye yerleşme planlanmış durumda. Temel amaç olgunluk döneminin huzurlu bir ortamda geçirilmesi ve yaşam kalitesinin yüksekte tutulması.
Kooperatif kurulmasındaki amaç ise ileri yaşa özgü talep ve ihtiyaçlara göre planlanmış, oturanların yönettiği, bireye ve çevreye saygılı, kollektif olanakları olan küçük bir yerleşim yeri kurmak. Ancak köyün kurulmasından öte bu niteliklerin sürdürülebilmesi önem taşımakta. Çeşitli seçenekleri gözden geçirerek, en uygun çatının kooperatif olduğuna karar verilmiş. Mevcut kooperatif tipleri hedeflerimizi tam karşılamadığı için resmi makamlarla yazışarak yeni bir ‘tip sözleşme’ yazılmış, 2006’da Türkiye’nin ilk ve tek “yapı ve işletme kooperatifi” kurulmuş. Sözleşmeye göre konut ve tesisler için ortaklara tapu verilmeyecek, tüm mülk, kooperatif tüzel kişiliğine tapulanacak. Ortaklar konutu değil, ortaklık hisselerini miras olarak bırakabilecek. Hissesini bir başkasına devretmek isteyen bir ortak bunu ancak yönetim kurulunun onayıyla yapabilecek.
Kooperatifin yeri ise baştan beri İzmir’den çok uzaklaşmak istemeyen ortakların genel arzusuna bağlanmış durumda. Çeşme-Urla yarımadası içinde yer aranmış. Ayrıca ‘denize çok uzak olunmasın, ama deniz kenarında da olmasın’ düşüncesi ağır basmış. Çünkü deniz kenarındaki arazilerin kaderini önceden tahmin edilemeyecek faktörler belirliyor. Çok sayıda araziyi gezilip görülmüş, sonuçta şimdiki yerimizde karar kılınmış. Toplam 146,000 metre kare tutan araziyi satın aldıktan sonra Seferihisar’ın “Sakin Şehir” (CittaSlow) olması seçimi daha değerli hale getirmiş.
Kooperatif başkanının Semih Kumbasar soruları da şöyle cevaplıyor…
•Üçüncü Bahar’a aynı zamanda ticari bir proje denebilir mi?
Kesinlikle hayır. Çünkü her ticari kuruluşun amacı kâr etmektir, bu durumda riskten kaçınmak mümkün değildir. Bu kooperatif ortaklarına para değil huzur ve güven vaat ediyor. İşletmemizin amacı küçük çapta kontrollü tarım yaparak masraflarımıza destek olmak, köyde yaşayanların sağlıklı beslenme ihtiyaçlarına yardımcı olmak ve hobi bahçeleri oluşturmakla sınırlıdır. Kooperatif ortaklarımıza daha katılmadan şunu hatırlatıyoruz: Sözleşmemiz kooperatif hissesi üzerinden spekülasyon yapmalarına izin vermeyecek şekildedir. Hisseleri sonradan yüksek fiyatla devretmeyi planlamayı kesinlikle önermiyoruz.
•Nasıl bir köy kuruluyor?
Özetlemek gerekirse;
(1) köyde fiziksel yapılar, sosyal ortam, doğal çevre ve idari düzenlemeler, hem zamanımızın, hem de ileri yaşlarımızın ihtiyaçlarına ve oturanların talepleri düşünülerek planlandı.Mimari Projemizde, altı otopark olarak düzenlenmiş 2 katlı ve asansörlü bloklarda yapılacak olan DAİRE TİPİ KONUTLARLA, TEK KATLI, BAHÇE İÇİNDE TEK KATLI KONUTLAR İNŞAA EDİLECEKTİR.BUNLAR, eşiksiz, verandalı ve kullanımı kolay biçimde inşa edilecekler. Yollarda eğim yüzde beşten az olacaktır. BU AMAÇLA;
a-12 adet A tipi: Brut 71 Net 53 M.Kare 1+1 daire,
b-12 adet B tipi: Brut 112 Net 78 M.Kare 2+1 daire ve ayrıca
c-87 adet C tipi: Brut 120 Net 76 M.Kare 2+1 bahçeli, tek katlı ev olarak, toplam 111 adet konut ve ortaklık oluşturulmuştur.
Ayrıca toplam 3,650 M Kare ihtiyaç listemiz ve mimari projemizde belirtilen sosyal tesislerle idari bina ve lojman inşa edilecektir.
(2) “Sosyal ortam” için köy sakinleri günün büyük kısmında bir arada bulunabilecek, taleplerine göre briç, sinema, dans gibi çeşitli (hobi) kulüpleri kurulacak, faaliyetler organize edilecek.
(3) “Doğal çevre”; hem gündelik yaşamda doğayla “dost” ve iç içe olmamızı, hem de hobi bahçeleri yoluyla zamanımızı toprakla uğraşarak geçirmemizi sağlayacak şekilde düzenlenecek.
(4) “Yönetim ve işletme”, güvenlik, birinci basamak sağlık hizmeti, temizlik vb. işler kooperatifimizce sağlanacak. Ortaklar giderlerinin karşılanması için tahminen en düşük SGK emekli maaşına yakın bir miktar aidat ödemeye devam edecekler ve kooperatif yönetimine aktif olarak katılacaklar.
•Ortak olmak için Ankara Fen Lisesi mezunu olmak şart mı?
Hayır. Kurucular ve ortaklar arasında A.F.L. mezunları çoğunlukta olmakla birlikte aramızda akrabalarımız, üniversite arkadaşlarımız ve dostlarımız da var. Ortak kabulünde, A.F.L. mezunu olma şartı aramıyoruz. Önemli olan kooperatifin amacını ve planladığı “yaşam biçimini” içtenlikle benimsemektir.