Müzedeki eserlerin Yarısı sahte…
The Telegraph yazarı Fransız Sanat Müzesindekii eserlerin yarısının sahte olduğunu tesbit etti. Bu yazıyı bir önceki yazımın devamı olarak kabul edin lütfen.
HABER; DAVID CHAZAN’ın 28 Nisan 2018 günkü The Telegraph da yayınlanan haberi şöyle;
Fransız devletine ait Fransız sanat müzesi, koleksiyonunun yarısından fazlasının değersiz sahtelerden oluştuğunu tesbit etti ve uzmanlar diğer kamu galerilerinin de sahte eserlerle dolu olabileceğinden endişe ediyorlar.
Bir sanat tarihçisi, Étienne Terrus’a atfedilen resimlerin, sanatçının 1922’deki ölümünden sonra inşa edilen binaları gösterdiğini fark ettikten sonra alarma geçti.
Uzmanlar, güney Fransa’da, sanatçının doğum yeri olan Elne’deki Terrus müzesinde sergilenen 140 eserin 82’sinin sahte olduğunu doğruladılar.
Sahte yağlı boya tablolar, suluboya resimler ve çizimlerin birçoğu, son birkaç on yıl içinde belediye fonlarından 187.000 € karşılığında satın alındı. Diğerleri, bağış çağrısı yaparak bunları satın almak için para toplayan iki yerel grup tarafından müzeye verildi. Bazıları ise özel bir koleksiyoncu tarafından bağışlandı.
İspanyol sınırına yakın Elne’nin belediye başkanı Yves Barniol, “Bu bir felaket. Müzeyi ziyaret eden tüm insanların yerine kendimi koyuyorum, sahte sanat eserlerini gördüler, giriş ücreti ödediler. Bu kabul edilemez ve sorumluları bulmayı umuyorum.” dedi.
Belediye, sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarından hukuki şikayetlerde bulundu. Polis, sahteleri ele geçirdi ve onları satan sahtekarları ve tüccarları bulmaya çalışıyor.
Sahteler, müzeye bir sergi hazırlamaları istenen uzmanlar tarafından fark edildi. Barniol, “Müzeyi ve köyümüzün ressamı Terrus’un çalışmalarını sergilemek istedik,” dedi. “Yerel sanatı teşvik etmeye devam edeceğiz. Müzeyi yenilemek için 300.000 € yatırım yaptık.”
Uzmanlar, diğer müzelerin de güney Fransız sanatçılara atfedilen çok sayıda sahte eser içerdiğinden şüpheleniyorlar.
Soruşturmaya yakın bir kaynak, “Çok sayıda sahteciliğin dolaşımda olduğunu biliyoruz ve bunun arkasında iyi organize edilmiş bir ağ olduğuna inanıyoruz,” dedi.
Terrus (1857-1922), hayatının çoğunu Elne’de geçirdi ve 17. yüzyılda İspanya tarafından Fransa’ya devredilen Roussillon bölgesinin manzaralarıyla tanmaktadır.
Fransız polisi, Pierre Brune, Balbino Giner ve Augustin Hanicote gibi diğer Katalan sanatçılara atfedilen sahte eserlerin varlığından şüpheleniyor.
Sanat uzmanları, dünyadaki büyük müzelerin sahip olduğu resimlerin en az yüzde 20’sinin iddia edilen sanatçıların eseri olmayabileceğini tahmin ediyorlar.